IAKO SE IZJASNIO KAO BOSANAC

Uz nacističke poruke Izraelcima, izviždan i reprezentativac BiH Ognjen Vranješ

Uz gaženje izraelske zastave čulo se i "Juden aufwiedershen"
Uz gaženje izraelske zastave čulo se i „Juden aufwiedershen“

Sportski uspjeh nogometne reprezentacije BiH protiv Izraela u drugi je plan stavilo ponašanje navijača. Iskaze antisemitizma prije i tijekom utakmice tnije osudio, ni iz Nogometnog saveza BiH, ni iz političkih struktura. Nepoštovanje države suparničkih igrača kao da nije bilo dovoljno, pa su upućene i uvrede na račun bh reprezentativca Ognjena Vranješa, samo zato što dolazi iz Republike Srpske, izvijestila je Federalna televizija.

Vranješ – jedan od rijektkih igrača iz RS

Ognjen Vranješ prije dvije godine postao je ljubimac navijača. Jedan je od rijetkih igrača iz Republike Srpske koji je pristao igrati pod zastavom BiH. A onda je zbog tetovaže koja je ličila na entitet koji je sastavni dio države BiH postao omražen kod pojedinih navijačkih skupina. Sporna tetovaža u međuvremenu je dovršena i sada je sat.

“Ognjene, zakasnio si, tvoj sat je otkucao”, stajalo je na navijačkom transparentu.

Ognjen Vranješ
Ognjen Vranješ

“Već sam poručio navijačima da moj sat još nije stao, tako da te neke stvari me uopće ne dotiču. Ja gledam da reprezentacija igra što bolje pa onda ja i nadam se da će tako biti ubuduće”, izjavio je Vranješ, koji se inače izjašnjava kao Bosanac.

Pojedini sportski novinari podržavaju poteze Bh. fanatikosa, koji stvaraju dodatni pritisak onima koji se, unatoč situaciji u zemlji, ipak odluče nositi dres BiH.

“Kao uzoran sportista što je bio i netko tko je bio ljubimac navijača, mora voditi računa o okolnostima i ambijentu. Ja ne bih volio da Ognjena obilježi ova gesta do kraja karijere, ali nitko nema pravo navijačima zabraniti da iznesu svoj sud, pogotovo zato jer su navijači radili i inicirali neke stvari i završile su dobro”, kaže Sinan Sinanović za FTV.

 “Jerusalem post” : Neprijateljski nastrojeni muslimanski navijači

Osim ovog događaja, pobjedu “Zmajeva” u Zenici obilježilo je još stvari koje nisu dio sporta. Navijači su povikivali političke parole i gazili zastavu Izraela.

Na stadionu se, osim poruka podrške Palestini, čulo i skandiranje “Juden aufwiedershen”, poruka koja asocira na nacističke zločine nad Židovima u Drugom svjetskom ratu. Izraelski mediji već su ovim detaljima posvetili pažnju.

“Jerusalem post” navodi da je komentar izraelskog napadača Bena Sahara o “neprijateljski nastrojenim muslimanskim navijačima”, koji je list prenio prije sinoćnjeg kvalifikacionog meča za Europsko prvenstvo u nogometu protiv reprezentacije BiH, prvo izazvao čuđenje, ali da “sve ukazuje na to da je ta zabrinutost imala osnova”.

Jedna fotografija objavljena na Facebooku prije utakmice prikazuje navijače BiH kako gaze po zastavi Izraela.

List navodi da su tijekom utakmice navijači uzvikivali “brojne antižidovskei slogane posvećene Palestini”.

Reprezentacija BiH pobijedila je Izrael rezultatom 3:1./HMS/

Advertisements

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

w

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.