Malo smo istražili zašto Hrvatska uopće isplaćuje ustaške mirovine i o kojim se tu iznosima ustvari radi

Prema podacima iz 2013. za vojnike NDH godišnje izdvajamo 348 mil. kn
Prema podacima iz 2013. za vojnike NDH godišnje izdvajamo 348 mil. kn

Centar Simon Wiesenthal zatražio je u pismu od hrvatskih vlasti da ukine mirovine ustaškim ratnim zločincima koje su im dane neposredno nakon osamostaljenja Hrvatske.

Pismo potpisuje direktor centra Efraim Zuroff, direktor centra koji se bavi traganjem za preživjelim nacistima i njihovim suradnicima. Mnogi su se, s pravom, zgražali rehabilitacijom četnika Draže Mihajlovića u Srbiji.

Donosimo vam pregled činjenica u mirovina oružanim formacijama NDH koje isplaćuje Republika Hrvatska.

Kako do ustaške mirovine?

Hrvatski državni arhiv mora izdati dokumentaciju kojoj potvrđuje da je tražitelj mirovine služio u ustaškoj vojsci ili domobranima od 1941. do 1945. Nakon popunjenog obrasca o služenju u ustaškoj vojsci, eventualnim odlikovanjima i kratkom opisom kretanja u oružanim snagama NDH, čovjek može dobiti mirovinu. Uvjerenje o pripadnosti ustašama izdaju dvije veteranske udruge – Društvo ratnih veterana hrvatski domobran i Društvo bivših vojnika regularne hrvatske vojske. Oni koji nemaju nikakav pismeni dokument o pripadnosti toj vojsci, mogu priložiti fotografiju kojoj dokazuju pripadnost ustašama ili ovjerene izjave dvaju svjedoka.

Po ustašku mirovinu u Srbiju

Većina vojne građe iz doba NDH čuva se u Vojnom arhivu srbijanskog Ministarstva obrane. Tako da mnogi koji žele do ustaške mirovine moraju podnijeti zahtjevi i potražiti dokaze i potvrdu o svom sudjelovanju u oružanim snagama NDH upravo u Beogradu.

Od kada se izdaju ustaške mirovine?

Mirovine za služenje u vojsci NDH izdaju se od 1993. od kada je moguće dobiti spomenute potvrde u Hrvatskom državnog arhivu. Najveći broj zahtjeva podnesen je odmah nakon što je to omogućeno.

Tko je tako nešto uopće omogućio?

Hrvatski sabor. Izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju pripadnici ustaške vojske, u tom su zakonu nazvani “domovinska vojska 17. 4. 1941. – 15. 5. 1945.”

Kako se računa mirovina ustaške vojske?

Prema ovom Zakonu svaka godina provedena u oružanim formacijama NDH računa se kao dvije godine radnog staža. Isto se računaju i godine koje su ustaše provele u ratnom zarobljeništvu nakon 1945. godine.

Koliko ljudi prima mirovinu?

Više od 13 tisuća pripadnika ustaških jedinica, poglavnikova tjelesnog zdruga, domobrana i oružnika, te njihovih članova obitelji prima mirovine “domovinske vojske”.

Koliko iznose ustaške mirovine?

Prema pisanju Jutarnjeg lista iz 2013. godine za vojnike NDH godišnje izdvajamo 348 milijuna kuna.

Advertisements

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

w

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.